Ugrás a fő tartalomra

[01.12.] Oh-My-God?

No, egyelőre nem szeretnék semmit sem eltúlozni, de ami a következő egy hétre az ország egyes részeire kinéz, az bizony bőven kimeríti a nagybetűs TÉL fogalmát... Szóval... Nyugat-Magyarország, az Alpokalja térsége... Bele fognak fulladni a hóba! Jejzus, szegények megérdemlik már, idejét sem tudom, mikor esett nekik olyan szép mennyiség. Mi itt Nógrádban annyira nem lehetünk elégedetlenek, három éve a 40+ is összejött, illetve minden évben szokott lenni legalább egyszer 15-20 centiméteres hótakarónk. Nos, úgy néz ki, a szezonban először mi is behúzzuk ezt a szép értéket. :-) Először is vasárnap délutántól kezdődően várható, amolyan bemelegítésként gyenge havazás. Ebből lepel-2 centimétert várok hétfő reggelig. Lesznek benne megszakítások, nem lesz túl erős sem, apró pelyhes, "hideg" havazás várható. Aztán hétfő délelőtt-déltájt indul a nagy buli. Közel 24 órás közepes, olykor erős havazásra számítok. A bökkenő, hogy a magasban erős melegedés zajlik. Nos, a 0 fokos levegő határa alig néhány tíz kilométerre táncolhat innen, már persze az előrejelzések szerint, ami nem készpénz... Szóval hétfőn a délután közepétől nagyjából 6-8 órán át egy kritikus időszakot fogunk megélni - ekkor lesz hozzánk itt északon legközelebb a magasban a 0 fokos határ. Ha szerencsénk van ezt az időszakot megússzuk és végig óriáspelyhes, nagy intenzitású, de vizes havazás várható. Kevésbé kedvező esetben fagyott eső (apró jéggömböcskék), ónos eső, illetve akár sima eső is előfordulhat. Ugyanis a hőmérséklet folyamatosan 0 fok körül fog alakulni. Kb. -0.5 és 0.5 fok között fog történni mindez, szóval rendkívüli a bizonytalanság... Kedd délelőtt fog aztán a csapadékhullás jelentős része befejeződni. Utána a nap folyamán még előfordulhat kisebb hó, havas eső, eső, a maximum-hőmérséklet délután kb. 1.5 fok körül lesz, szóval olvadni fog egy kicsit. De a lényeg, hogy a csapadékhullás nagy része optimális körülmények közt lehetséges. Mindezek fényében a friss hó vastagságát kedd délre 11 és 15 centiméter közé teszem, ez a meglévő hótakaróval együtt 15, 20 centimétert jelenthet itt Gyarmaton.
Nos, amint láthatjátok, ahol csak lehetett, feltételes módban fogalmaztam, nem véletlenül persze... Nem győzöm hangsúlyozni, rendkívüli a bizonytalanság! ...de van esély szép hóra! ;-)
A hét további része is hasonlóan érdekesnek néz ki, és bár a nappali órákban lehetséges olvadás, ami tömöríti a havat, cserébe további havazások is előfordulhatnak. Jövő hétvégére mindezekkel együtt akár 20 centiméter feletti hótakaró sem kizárt térségünkben, de ha tényleg minden jól alakul, akár-akár... nem merem leírni, de talán... a 30 centiméter is lehetséges! De vigyázó szemünket egyelőre a hétfő-keddi napra vessük...!
(Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy szervizben a gépem, nem lesznek fotóim sajnos...)